Categories
Novice

Za lepo zelenico skrbijo tudi prezračevalniki

Z domačo zelenico bo verjetno kar nekaj dela, čeprav si tega sprva morda ne bi mislili. Trava raste sama od sebe in pogosto so potrebni le manjši posegi, da vzdržujemo ličen izgled zelenice, a na dolgi rok se vseeno izkaže, da je dela kar precej in se ti opravki le nabirajo. Močno si lahko pomagamo s pravo opremo, med katero se znajdejo tudi prezračevalniki. Za urejanje okolice nam je sicer na voljo raznovrstna oprema, ki je lahko izredno koristna, pomembno je, da ne zanemarimo nekaterih nujnih opravil, za katera imamo na voljo takšno opremo.

Običajno se najbolj osredotočamo na košnjo trave, ki je opravilo, s katerim se tudi najpogosteje srečamo. Za ta namen potrebujemo dobro kosilnico, ki nam delo olajša in zagotavlja odličen rezultat pri košnji. A to še zdaleč ni vse, kar je treba postoriti za zdravo in lepo zelenico. 

Še kar nekaj dela nas čaka, med drugim tudi prezračevanje. Korenine rastlin potrebujejo za rast kisik, ki ga hitro izčrpajo, zemlja postane zbita trda, trava pa začne pešati. Ravno prezračevalniki nam v takšni situaciji priskočijo na pomoč, saj zelo enostavno osvežijo zelenico in zagotovijo zadosti kisika za uspešno rast.

Prezračevalniki pomagajo pri vzdrževanju optimalnih razmer za rast trave

Prezračevalniki olajšajo vzdrževanje idealnih razmer

O tem, kako dobro bo uspevala naša zelenica, odločajo različni dejavniki. En pomemben faktor je vsekakor sončna svetloba, pomembna je tudi temperatura. A na rast trave neposredno vpliva tudi sama podlaga, na kateri rastline uspevajo, trava večino hranil za rast črpa prav iz prsti. Zato je treba zagotoviti ustrezne pogoje, pri čemer pomislimo tudi na obdelavo podlage.

Zelenica na opustošeni podlagi ne bo dobro uspevala, redno je treba prst obnavljati in tudi prezračiti. Tu se prezračevalniki izkažejo za ključno opremo, saj nam omogočajo zelo enostavno osvežitev podlage in vnos kisika med korenine. Zemljo lahko zrahljamo in pripravimo na zdravo rast trave preko poletnih mesecev. Vse to je zelo pomembno delo, ki pa na srečo ni zahtevno, če imamo pravo opremo.

Za prezračevanje zelenice lahko uporabimo prezračevalnike, lahko pa tudi vrtni traktor z ustreznim priključkom. Tu srečamo dokaj široko ponudbo raznovrstne opreme, ki nam pomaga pri vzdrževanju kakovostne podlage za rast rastlin. 

Veliko pa lahko naredimo že z ročnim orodjem, saj je treba za idealne razmere na zelenici skrbeti tudi na druge načine, recimo z grabljenjem listja in odstranjevanjem druge navlake. Zato sami po sebi prezračevalniki še ne zagotavljajo pravih razmer za lepo zelenico, so pa lahko v veliko pomoč, če želimo za to poskrbeti.

Kdaj in kako se uporabljajo prezračevalniki?

S prezračevanjem trate se srečujemo le občasno, tako da s tem ne bo toliko dela kot s košnjo. Za ustrezno podlago in optimalne pogoje za rast trave običajno poskrbimo zgodaj spomladi, ko pričakujemo prve toplejše dni leta in končno napoči čas za delo okoli hiše. Spomladi, ko se temperatura ne spušča več pod pet stopinj, je čas, da se posvetimo obnovi zelenice.

Prezračevalniki nam omogočajo zelo hitro in enostavno pripravo tal, a to običajno ni prvi korak. Postoriti moramo še kaj drugega, predvsem moramo odstraniti vso navlako, ki se na trati nabira preko zime. Opravka imamo z odmrlim listjem in drugim rastlinjem, z mahovi, pleveli, umazanijo in smetmi. 

Vse to odstranimo, da se lahko dejansko lotimo dela na trati. Tu nam lahko zelo pomaga vsestranski vrtni traktor, ki ga uporabljamo pri obsežnem delu na posestvu, na manjših domačih zelenicah pa veliko dela opravimo kar z ročnim orodjem.

Prezračevalnik uporabljamo podobno kot običajno vrtno kosilnico. Zapeljemo ga preko površine, naprava pa rahlja in zrači podlago pod seboj. Pametno je na ta način prekrižariti zelenico po dolgem in počez, da zagotovimo res dobro rahljanje in neoviran prehod zraka v podlago.

Prezračevalniki in vrtne kosilnice

Nekatere vsestranske naprave lahko uporabljamo za različne opravke na vrtu, predvsem to seveda velja za vrtne traktorje z različnimi nastavki. Pa tudi prezračevalniki se lahko izkažejo za nekoliko bolj vsestranske in imajo včasih še dodatne funkcije.

Za čudovito zelenico in nasploh urejeno okolico so prezračevalniki nujni, a potrebovali bomo tudi drugo opremo

Vsekakor pa je pametno imeti posebno opremo predvsem za košnjo trave, za ta namen se seveda uporabljajo vrtne kosilnice. S kosilnico smo dobro pripravljeni na košnjo trave, to je opravilo, s katerim se bomo verjetno pogosteje srečevali. 

Zelo pomembna je košnja tudi pri pripravi na poletje, pravzaprav trato pokosimo že pred zimo, da imamo čim bolj lepo, čisto in urejeno površino, pripravljeno na mirovanje. Spomladi zato ne bo veliko dela in takoj se lahko uporabijo tudi prezračevalniki, saj je površina na to že dobro pripravljena. 

Vrtne kosilnice pridejo nekoliko bolj do izraza, saj jih uporabljamo bolj pogosto. Ne smemo pa pozabiti na to, da do dobrega končnega rezultata vodi le cel komplet primernega vrtnega orodja, pa tudi sami bomo morali vložiti nekaj truda in časa v vzdrževanje in obnovo zelenice. Le tako lahko pričakujemo izvrsten rezultat, torej lepo in zdravo zelenico, ki jo bomo lahko vzdrževali iz leta v leto. Za to so potrebni različni posegi in različni kosi vrtne opreme.