Categories
Uncategorised

Vrste toplotnih črpalk

Vrste toplotnih črpalk

Ob izbiri ogrevalnega sistema pridejo na dan najrazličnejše možnosti, ki jih moramo primerjati. Razlike so lahko zelo velike, tako v ceni kot v drugih pomembnih lastnostih. Seveda moramo pri tem dobro poznati tudi svoje želje in potrebe, saj ni univerzalnih rešitev, po katerih bi lahko posegali v prav vsakem primeru. Potrebujemo kakovostno opremo, ki bo dobro prilagojena svoji nalogi. Pogosto se za najboljšo izbiro izkažejo toplotne črpalke, ki pa že same ponujajo kar nekaj variant. Te moramo dobro poznati, da se lahko premišljeno odločimo. V osnovi poznamo:
  • toplotne črpalke zrak – voda
  • toplotne črpalke zemlja – voda
  • toplotne črpalke voda – voda
  • toplotne črpalke zrak – zrak

Toplotna črpalka zrak – zrak za ogrevanje in hlajenje našega doma

Toplotna črpalka na sistem zrak- zrak nam omogoča, da prihranimo veliko denarja, ki bi ga v nasprotnem primeru porabili za električno energijo. Ta naprava je primer hitre in enostavne rešitve za ogrevanje hiše ali stanovanja. Ko jo bomo kupili, nam jo bodo enostavno namestili. Njena prednost je tudi ta, da omogoča poleg pomembnega ogrevanja tudi hlajenje.

Toplotna črpalka zrak zrak ni moteča, saj njena notranja enota deluje izjemno tiho in jo imamo brez težav nameščeno v svojih notranjih prostorih. Vsaka takšna toplotna črpalka mora imeti nameščen ketehinski filter, ki sproti odstranjuje bakterije.

Toplotna črpalka zrak zrak se upravlja enostavno s pomočjo daljinca. Če želimo lahko sprogramiramo tudi načrt ogrevanja za celoten teden in tako bo toplotna črpalka sama neprestano brez težav regulirala ogrevanje. Če želimo, ji lahko dodamo Wi-fi vmesnik in jo tako upravljamo tudi preko svojega telefona, kar je izredno praktično in priročno, saj ima vsak mobilni telefon dostop do spleta. Seveda pa jo lahko upravljamo tudi preko računalnika ali tablice.

Toplotna črpalka

Visokotemperaturna toplotna črpalka zrak – voda

Visokotemperaturna toplotna črpalka je izredno napredna in za svoje delovanje povezuje kar dva zaporedno vezana inverterska kompresorja, ki črpata zrak iz okolice in poskrbita, da se vhoda voda segreje do 80oC, brez da bi za to dejanje potrebovala dodatno energijo električnega grelca. Visokotemperaturna toplotna črpalka je izjemno učinkovita in okolju prijazna. Vsakemu uporabniku bo nudila najvišjo stopnjo udobja in odlične počutje v lastnem domu. Omogoča nam tudi namestitev na že obstoječi sistem za ogrevanje. To pomeni, da nam ne bo potrebno zamenjevati starih radiatorjev za nove. Visokotemperaturna toplotna črpalka ima veliko odličnih prednosti. V prvi vrsti je zagotovo ta, da omogoča nizke obratovalne stroške, saj ne porabi veliko električne energije. Tudi stroški vzdrževanja so nizki, kar je pomembno za vsako napravo, ki jo namestimo v naš dom. Nihče si namreč z novo napravo noče nakopati dodatnih dragih stroškov vzdrževanja. Druga najpomembnejša prednost pa je dejstvo, da ni potrebno kopanje vrtin, saj deluje na zrak iz okolice in vseeno lahko doseže izjemne temperature.

Toplotna črpalka zemlja – voda

Zemlja predstavlja zelo bogat vir energije, ki jo lahko uporabimo za ogrevanje vode in prostorov v stanovanju. Zemlja je namreč preko celega leta izpostavljena neposrednemu udaru sončnih žarkov, energijo sonca pa v obliki toplote učinkovito sprejema in shranjuje. Preko toplejšega dela leta se energija shranjuje, pozimi pa jo s toplotno črpalko lahko učinkovito porabimo za ogrevanje. Toplotne črpalke za ogrevanje lahko izkoristijo energijo iz zemlje za učinkovito ogrevanje preko celega leta. Treba bo postaviti kolektorje, ki bodo črpali shranjeno energijo, kar pomeni, da pride ta izvedba črpalke v poštev le tam, kjer imamo na voljo zadostno odprto površino. Kolektorji se zakopljejo dober meter pod površje, kjer je zanesljivo shranjena velika količina energije. To pomeni, da toplotna črpalka zemlja voda v izhodišču zahteva določeno investicijo – seveda je treba plačati že za opremo, a tudi vgradnja ne bo nujno enostavna, še posebej ne na večjih površinah. Poleg tega je treba omeniti, da ta izvedba toplotne črpalke v nekaterih primerih sploh ne pride v poštev. Toplotna črpalka zemlja voda je v mnogih primerih idealna rešitev. Ponuja zadostno zmogljivost za zanesljivo ogrevanje preko celega leta, hkrati ni tako draga in zahtevna za vgradnjo. Je pa treba o smiselnosti izbire presoditi na podlagi konkretnih okoliščin in potreb. Na voljo so še druge toplotne črpalke za ogrevanje, nekatere cenejše, druge zmogljivejše. Zemlja voda ponuja dobro srednjo pot, ni pa nujno, da je to to, kar iščemo v vsakem primeru. Morda se bo bolje obnesla cenovno ugodna črpalka zrak voda, ali pa potrebujemo dodatno zmogljivost, ki jo lahko ponudi le črpalka voda voda.

Namen toplotne črpalke

Razlikujejo se že nameni, za katere ogrevalne naprave uporabljamo. Najprej pride na misel ogrevanje prostorov, za to se praviloma uporabljajo velike in precej zmogljive črpalke, ki skrbijo za zanesljivo ogrevanje v zimskem času. Prilagojene so za ogrevanje prostorov, čeprav je oprema običajno vsestranska in jo lahko uporabimo tudi za druge namene. Nadalje imamo opravka z različnimi grelnimi telesi, nekatera potrebujejo visoko temperaturo, druga odlično delujejo tudi pri nizkih. Tako so na voljo visokotemperaturne in nizkotemperaturne črpalke, ki lahko vodo ogrevajo do različnih temperatur. Razumljivo se razlikujejo tudi cene takšnih naprav. Omeniti pa moramo še različne toplotne črpalke za ogrevanje vode. Pogosto je toplotna črpalka za sanitarno vodo zelo smiselna izbira, saj je cenovno ugodna, svoje delo pa brezhibno opravlja. Takšna črpalka ima seveda bolj omejeno vlogo, vsekakor pa prepriča s svojimi prednostmi. Toplotna črpalka za sanitarno vodo ponuja odličen izkoristek investicije, saj je že v izhodišču precej poceni, na dolgi rok pa deluje zelo varčno, sploh za opremo, ki jo redno uporabljamo za ogrevanje vode. Tako je toplotna črpalka za sanitarno vodo pogosto kar samoumevna izbira, tudi v gospodinjstvih, kjer za ogrevanje prostorov skrbijo drugi sistemi. Zelo se razlikujejo tudi posamezni tipi črpalk. Razlikujemo jih glede na to, kako pridobivajo energijo za ogrevanje – iz zraka, zemlje ali vode.

Cena toplotne črpalke je pomemben dejavnik nakupa

Cena toplotne črpalke je odvisna od različnih faktorjev. Nekatere toplotne črpalke bomo lahko namestili sami, pri nekaterih modelih pa bomo morali poklicati mojstre, ki bodo morali pripraviti teren za namestitev kolektorjev ali sonde.

Cena toplotne črpalke je torej podatek, ki se spreminja glede na model kupljene toplotne črpalke. Seveda pa sam nakup še ni dokončni strošek, saj bo potrebovala tudi ustrezno vzdrževanje in servisiranje v primeru težav.

Toplotne črpalke postajajo vedno bolj priljubljene, bržkone tudi zaradi vedno bolj ugodnih cen takšne opreme. Seveda pa še vedno velja, da bo treba za nakup toplotne črpalke pripraviti relativno visoko vsoto denarja, saj je to napredna in zmogljiva oprema, ki zahteva tudi nekaj dela pri vgradnji. Kakšna bo cena? To je povsem odvisno od izbrane črpalke in od lokacije, kjer opremo vgrajujemo. Nekatere črpalke so precej ugodne, druge so zelo drage. Najcenejša opcija je toplotna črpalka zrak voda, pri kateri prihranek izhaja predvsem od enostavne zasnove zunanje enote. Potrebujemo le enoto za pridobivanje energije iz zraka, zato ni potrebna kakšna posebna vgradnja. Cena je posledično zelo ugodna, pa tudi same naprave so dokaj enostavne in poceni. Toplotna črpalka zrak voda nas bo stala nekaj tisoč evrov, odvisno od zmogljivosti naprave. Pri vgradnji ne bodo potrebni kakšni večji posegi, tako da pri tem tudi ne bo visokih stroškov. Tako je toplotna črpalka zrak voda idealna izbira za tiste, ki želijo ugodno črpalko, pri kateri lahko že takoj uživajo v opaznih prihrankih. Druge izvedbe so dražje, a so tudi zmogljivejše in ponujajo na dolgi rok boljši izkoristek. Priljubljena opcija je toplotna črpalka zemlja voda, pri kateri potrebujemo podzemne kolektorje. Te moramo namestiti pod ustrezno površino, kar zahteva nekaj dela, posledično je tudi cena toplotne črpalke zemlja voda nekoliko višja. Gre pa za odličen kompromis, če le imamo na voljo ustrezno površino za namestitev kolektorjev, saj so to zmogljive naprave, na katere se lahko povsem zanesemo, poleg tega cena toplotne črpalke ni toliko višja kot pri izvedbah zrak voda. Bistveno dražje so lahko toplotne črpalke voda voda. V tem primeru moramo namreč opraviti izkop do podtalnice in vgraditi opremo za izmenjavo energije, kar je lahko velik projekt. Cena toplotne črpalke je v tem primeru višja, a lahko računamo na izjemno zmogljivost in neprekosljiv izkoristek, prihranki so na dolgi rok torej veliko večji.

Delovanje topolotne črpalke

Toplotna črpalka temelji na fizikalnem principu korelacije med tlakom, temperaturo in volumnom plina. Kadar plinu povečamo tlak, se mu poviša temperatura. Kadar mu tlak zmanjšamo, se temperatura zniža, prenos toplote pa poteka vedno s toplega proti hladnem. Torej mora toplotna črpalka na eni strani spustiti svojo temperaturo pod raven izvora energije, na drugi strani pa jo dvigniti nad raven, potrebno za ogrevanje prostorov in pripravo tople vode. Govorimo o treh krogotokih – vir energije (zunanji zrak, slanica*, podtalnica), hladilni krogotok (toplotna črpalka) in ogrevalni sistem (radiatorji, talno gretje, grelnik sanitarne vode). Toplotne črpalke določenih proizvajalcev omogočajo povsem kontrolirano uporabo elektro grelnika. S preprosto regulacijo ter oštevilčenimi parametri lahko nastavite dva bolj pomembna parametra – pri kateri zunanji temperaturi bo toplotna črpalka dovolila grelniku da se vklopi, če bo to potrebno, ter koliko časa naj preteče, ko toplotna črpalka vklopi prvo stopnjo grelnika. Delovanje toplotne črpalke si lahko ogledate tukaj: 

Toplotna črpalka bo dobro delovala le s pravimi izračuni

Toplotna črpalka je odličen element za vsako hišo, vendar pa moramo pred namestitvijo opraviti temeljite izračune, če želimo, da bo delovala tako kot mora. Ogrevanje z novo toplotno črpalko bo gospodarno in varčno le, če bodo izpolnjeni prav vsi potrebni pogoji. Če si želimo pravilno izbrati moča naše bodoče toplotne črpalke, se bomo zaupali strokovnjakom, ki nam bodo pripravili vse potrebne in točne izračune za namestitev. Toplotna črpalka bo po vgradnji nudila odličen vir toplot, ki ga bomo brez težav samostojno upravljali kar preko LCD zaslona. Nikakor si med ogrevanjem ne bomo želeli nadležnih toplotnih izgub, ki se rade pojavijo pri vseh projektih, ki niso izpeljani po vseh pravilih. Velikokrat pa se tudi zgodi, da se mojstri, ki načrtujejo nizkoenergijske hiše zmotijo in tako toplotna črpalka ne deluje dobro. Toplotna črpalka, ki ogreva prostore in sanitarno vodo, mora biti dovolj močna. Uporabniki so že poročali o prešibkih toplotnih črpalkah, ki žal niso izpolnile kupčevih pričakovanj. Krivda za napako pa je bila projektantova, saj je napačno izračunal potrebno moč naprave. Čeprav je bilo v vsem prostorih nameščeno izolirano talno gretje, se prostori niso popolnoma segreli. Črpalka je za doseganje želenih temperatur žal porabila ogromno dodatne električne energije, kar je povečalo stroške. Tako je uporabnik namesto nižjih računal prejemal izredno visoke položnice za električno energijo. Toplotna črpalka, ki ne bo dovolj močna, žal ne bo zmogla hitro in učinkovito segreti sanitarne vode, kar pomeni, da bomo morali za toplo vodo čakati tudi po šest ur, kar pa nikakor ni uporabno. Poleg tega nastajajo ogromne toplotne izgube, ki se jih ne da odpraviti. Toplotna črpalka tudi zaradi omenjenih težav nikakor ne sme biti prešibka. Bolje je, da plačamo malce več in imamo tako vgrajeno dovolj močno in sposobno toplotno črpalko, ki bo dolgo dobro delovala.