Categories
Novice

Posteljnina in oprema za visoko kakovost spanca

Kako skrbite za visoko kakovost spanca? Možno je, da temu niti ne namenjate posebne pozornosti, pogosto se povsem zadovoljimo že z osnovno opremo, ki nam nudi nekaj udobja in dovolj topline pri spanju. Le redko je to zares dovolj za dobro izkušnjo pri spanju, kaj šele, da bi lahko na dolgi rok pričakovali vse, kar ponuja kvaliteten spanec. Bolj verjetno je, da bomo imeli s spanjem preglavice, pojavijo se tudi bolečine in morda celo zdravstvene težave. Pa tudi sicer se hitro pokaže, če posteljnina ni prava – težko bomo zaspali, ponoči se bomo zbujali, poleg tega nas hitro zmotijo tudi spremenljive razmere. 

Morda niti ne vemo, kako veliko razliko lahko naredimo že z izbiro boljše posteljnine, kaj šele, da bi svojim potrebam zares prilagodili celotno posteljo. Zato pa se splača spoznati nekatere možnosti, ki jih imamo na tem področju, saj je izbira zares pestra in ima velik potencial za tiste, ki želijo kar najbolje poskrbeti za kakovost svojega spanca.

Že posteljnina ima lahko pomembno vlogo

Čeprav veliko pozornosti posvečamo ležišču in sami postelji, ima tudi posteljnina izredno pomembno vlogo pri zagotavljanju kvalitete spanja. Prav s temi materiali smo namreč pri spanju neposredno v stiku, torej najbolj odločajo o udobju in počutju.

Posteljnina je v stalnem stiku s kožo, izbrati je treba prijetne in udobne materiale

Nujno je, da so materiali za posteljnino prijetni in prijazni do občutljive kože. Zato se pozorno odločamo za tiste materiale, ki so za ta namen kar najbolj primerni. Na voljo imamo več možnosti, posegamo pa pretežno po naravnih materialih, ki so udobni, prijetni in zračni.

Običajna izbira je bombaž, ki je lahko že povsem spodoben za udobno spanje. Bombaž je prijeten in zračen material, hkrati je takšna posteljnina tudi zelo poceni. Pričakujemo dobro izkušnjo v vseh letnih časih, nenazadnje imamo na voljo tudi različne izvedbe takšne opreme za različne razmere. Posebej posrečen pa je bombaž v toplejšem delu leta, ko potrebujemo lahko in zračno tkanino, ki dobro odvaja znoj.

Posebna izvedba je bombažni saten, ki je prav tako iz 100% bombaža, ima pa drugače oblikovano površino. Na otip ponuja več udobja, lahko je tudi bolj prijazen do občutljive kože. Obenem prevzema vse prednosti, ki jih ima že bombaž, za posteljnino je to gotovo izvrstna izbira.

Med materiali za posteljnino moramo gotovo omeniti še svilo. To je precej redka izbira, saj je material zelo drag, posledično tudi ponudba ni tako dobro razvita. Če si privoščimo takšno posteljnino, lahko pričakujemo izvrstno izkušnjo, saj je svila nadvse udobna, ima prav posebej prijeten občutek, hkrati pa ponuja tudi druge ključne funkcije, ki jih pričakujemo od posteljnine.

Posteljnina potrebuje tudi dobro odejo

Nekateri izzivi pri izbiri posteljnine pridejo do izraza v poletnem času, ko potrebujemo zračno in udobno posteljnino. A tudi pozimi ima ta oprema izredno pomembno nalogo, saj mora zagotavljati toplino in udobje ob nizkih zunanjih temperaturah. Sodobni ogrevalni sistemi sicer tudi preko zime ohranjajo prijetne notranje temperature, tako da se pravi kovter za zimsko spanje le redko pojavlja. V objektih, kjer uporabljamo starejše kurilne naprave na polena, pa se lahko preko noči temperatura precej spusti, na to mora biti pripravljena tudi posteljnina

Tudi sicer je pametno imeti toplo opremo za spanje v zimskem času. Temperature so v vsakem primeru nižje, ob tem pa pričakujemo nekaj dodatnega udobja. Uporabimo lahko pravi kovter, lahko pa tudi elegantne prešite odeje, ki so prilagojene različnim razmeram. Izbiramo med različnimi debelinami in polnili, tako da se povsem prilagodimo temperaturam v zimskih mesecih. Z udobno in toplo opremo lahko pričakujemo veliko bolj miren in kakovosten spanec.

Posteljnina je tista, ki odloča o udobju pri spanju

Posteljnina in oprema za optimalno lego pri spanju

Ko se zavijemo v toplo odejo in se v iskanju dodatne topline stisnemo v klopčič, verjetno ne pomislimo na optimalno lego telesa, ki tudi med spanjem prenaša nekatere obremenitve. Iz dneva v dan se te obremenitve ponavljajo, povzročijo lahko nelagodje in napetost v mišicah in skeletu. Pride lahko celo do zdravstvenih težav. Zato je pametno ta tveganja že preventivno nasloviti, to nam omogočajo udobni vzglavniki, oblikovani prav tako, da telo kar se da razbremenijo.

Ključno funkcijo pri uravnavanju lege telesa imajo sicer že vzmetnice, ki na to najbolj vplivajo. Dobro morajo podpirati telo in hkrati zagotavljati tudi udobje pri spanju v različnih položajih. Nato pomaga tudi posteljnina, ki skrbi za to, da se lahko udobno namestimo v ustrezen položaj za mirno spanje. Udobni vzglavniki pa med spanjem podpirajo glavo in tako razbremenjujejo vrat, ramena in hrbtenico. S takšno kombinacijo opreme lahko pričakujemo kar najboljši učinek, pravzaprav je lahko kar presenetljivo, kako veliko razliko lahko naredimo, če zamenjamo svoj vzglavnik ali pa ležišče. Morda je ravno slab vzglavnik krivec za nelagodje in bolečine ter nasploh za slabo kvaliteto spanja, v tem primeru bomo takoj opazili veliko izboljšavo, če izberemo boljšo opremo.

V končni fazi na udobje in kakovost spanca vpliva cela vrsta različnih dejavnikov. Tako posteljnina, ležišče in vzglavnik kot odeje in dodatna oprema, pa tudi razmere v prostoru in okolici, nenazadnje pa tudi osebne preference.