Categories
Uncategorised

Naj dimnik ne bo moteči člen vaše hiše – poskrbite za čudovit dodatek!

Nedolgo nazaj sem prenavljal staro hišo ter jo preuredil v čudovito stanovanje za mlado družino. Prenova stare hiše je včasih še bolj zahtevna kot gradnja nove, saj nimaš toliko svobode in prostih rok kot sicer pri novogradnji.

Stvar, ki je predstavljala velik izziv, je bil tudi kamin! Natančneje povezava dimnika kamina s pečjo za gretje oziroma obstoječim dimniškim sistemom.

Tekom prenove stanovanje sem storil nekaj napak, predvsem pa se naučil veliko novih stvari – in to bi rad danes delil z vami, da ne boste ponovili mojih napak!

Pri gradnji dimnikov so najpomebnejši trije elementi:

  • cev za dimnik,
  • dimniška kapa,
  • sanacija dimnikov.

Cev za dimnik skrbi za večjo učinkovitost peči

Cev za dimnik je verjetno najpomembnejši element dimniškega sistema, saj je od nje odvisno učinkovito odvajanje dima in plinov v času izgorevanja v kurilni napravi.

Njena glavne naloge so, da povezuje kurilno napravo in vrhnji del dimnika, skozi njo se odvaja dim in skrbi za večjo učinkovitost peči. Brez kakovostne cevi za dimnik se lahko hitro zgodi nesreča, ki pripelje do velike materialne škode ali pa so celo ogrožena življenja.

Cev za dimnik je lahko izdelana iz različnih materialov, kot sta na primer keramična dimna cev ali pa cev iz inox pločevine. V obeh primerih je ključnega pomena, da je dimna cev plinotesna, odporna na izredno visoke temperature in odporna na korozijo ter druge vremenske vplive.

Vedno bolj priljubljena je gibljiva cev za dimnik, ki se lahko prilagodi različnim odvodom in je primerna za vsakršno odprtino. Najpogosteje se jo uporablja ob naknadni vgradnji kamina ali peči.

Kako očistiti cev za dimnik?

Cev za dimnik mora očistiti strokovnjak oziroma dimnikar, ki bo ocenil ali je potrebno cev za dimnik zamenjati ali na kakršen koli način popraviti. Čiščenje cevi za dimnik je potrebno opraviti pred vsakim začetkom nove kurilne sezone, prav tako pa tudi po končani kurilni sezoni.

Za lažje čiščenje cevi za dimnik imajo dimniki na spodnji strani oziroma na kolenu nameščena vratca z odprtino, kjer se lahko cev očisti od zgoraj in spodaj.

Pri vzdrževanju pa vsekakor ne smete pozabiti tudi na dimnik in njegovo pravilno delovanje, saj je dimnik eden najbolj obremenjenih delov vsakega objekta.

Dimniška kapa predstavlja lep zaključek vsakega dimnika

Dimniška kapa je nujen del domačega dimnika, ki smo ga ravnokar vgradili na svoj dom. Estetsko gledano dimniška kapa predstavlja lep zaključek, ki naš dimnik naredi privlačen in eleganten.

To je edini pravi zaključek dimnika, saj smo od vedno vajeni, da imajo dimniki na vrhu neke vrste pokrivalo.

Seveda pa to ni edina funkcija dimniške kape.

Dimniška kapa ima nalogo, da dimnik ščiti pred vsemi vremenskimi vplivi, ki se pojavijo v atmosferi. Pred možnim dežjem in snegom ter tudi pred pripekanjem žgočega sonca. Poleg tega pa kontrolirano usmerja dim tja kamor je to potrebno. Dobra dimniška kapa pomaga tudi pri izboljšanju vleka skozi dimnik.

Dimniška kapa lahko celo deluje s pomočjo vetra. Nekatere najbolj napredne dimniške kape pa imajo celo možnost dodatka električnega pogona, ki našemu dimniku še dodatno pomaga pri črpanju dima na prosto.

Strokovnjaki pravijo, da poskrbi tudi za boljše gorenje in izgorevanje.

Vsekakor so vse dimniške kape prilagojene za različna goriva, tako nas ob nakupu ne bo skrbelo, ali smo kupili pravo ali ne.

Sanacija dimnikov je prilagojena razmeram na terenu

Ali je vaš dimnik v slabem stanju in ni več primerne za nadaljnjo uporabo?

Potem je potrebno resno razmišljati o njegovi obnovi. Sanacija dimnikov je zahteven postopek, saj mora dimnik tudi po njej ohraniti vse svoje lastnosti glede vleka in uhajanja dimnih plinov.

Nestrokovna sanacija vas tako lahko stane veliko več denarja, kot pa profesionalna in strokovna sanacija z visokokakovostnimi materiali.

Bistvo sanacije dimnikov je, da se obstoječi dimnik ne poruši, ampak se vanj vgradi novo tuljavo.

Potrebno se je je zavedati, da je vsaka sanacija dimnikov poglavje zase in je prilagojena obstoječemu stanju, zato je pred njeno izvedbo obvezen ogled na terenu.

Najpogosteje se za sanacije dimnikov uporabljajo inox tuljave, ki se potisnejo v obstoječi dimnik. Takšna tuljava mora biti v premeru nekoliko manjša od obstoječe, saj jo le tako lahko potisnemo v dimnik, če pa je obstoječa tuljava preozka, potem se jo dodatno izvrta.

Obnova dimnika iz opeke

Obnova dimnika se največkrat zgodi, ker se lastniki odločijo za menjavo strehe in s tem popravijo tudi dotrajan dimnik, ki ne služi več dobro svojemu namenu. V kolikor popravljamo zidani dimnik, moramo biti še toliko bolj pazljivi, da vse izdelamo točno po načrtih.

Obnova dimnika bo hitrejša če bomo izbrali naprednejši inox dimnik, ki pa žal ne bo tako lep na pogled. Ravno zato se veliko naročnikov raje odloči za klasičen zidani dimnik.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov, bo vaš dimnik v dobrem stanju in vam še dolgo služil ter ob mrzlih zimskih večerih prijetno grel vaša premražena teleščka. #toplo