Categories
Novice

Implantat vam povrne brezhibne zobe

Težko je vzdrževati popolno čistočo in belino zob, pravzaprav imamo veliko dela že s tem, da se uspešno izogibamo nastanku kakšnih bolezni. Na dolgi rok so takšne in drugačne težave praktično neizogibne, sploh s starostjo se hitro razvijejo težave, ki izvirajo iz nepopolne nege zob, iz stalnih obremenitev in iz kopičenja raznih drobnih vplivov, ki vodijo v večje probleme

Kaj hitro se lahko zgodi, da nam kak zob izpade. V takšnih primerih so nam na voljo razne rešitve, kot je implantat. Dobra novica je ta, da je možno praktično vse probleme z zobmi nasloviti z učinkovitimi rešitvami, tudi če preventiva nekoliko zataji.

Seveda je še vedno pametno vzdrževati režim preventivnega preprečevanja nastanka takšnih težav. Za svoje zobe lahko kar sami dobro skrbimo in se izognemo mnogim zapletom, ki izvirajo iz pomanjkljive ustne higiene. Ne moremo pa na ta način preprečiti kakšnih dednih bolezni, poškodb in drugih vplivov, ki lahko ogrozijo naše zobovje. 

Zato je zelo dobrodošlo, da imamo na voljo implantat in druge rešitve, ki nam priskočijo na pomoč v primeru, da pride do obolenj ali poškodb. Na ta način ponovno pridemo do brezhibnih zob, ne glede na to, v kakšnem stanju je naše zobovje, ko nas prizadenejo takšne ali drugačne težave.

Implantat je le ena izmed možnosti

Za pravo rešitev se bomo seveda odločili na podlagi tega, s kakšnimi težavami se sploh srečujemo. Ni nujno, da bomo potrebovali implantat, ta se uporablja predvsem za nadomeščanje manjkajočih zob. Za druge težave lahko uporabimo recimo zobni aparat, tu imamo na voljo zobni aparat zvezdice ali snemni zobni aparat. Pravzaprav je ponudba na tem področju kar pestra, ortodonti nam ponujajo več različnih možnosti za ureditev zobovja, ki nepravilno izrašča. Predvsem se zobni aparat zvezdice priporoča za večje prilagoditve, pogosto že pri otrocih in mladostnikih.

Implantat ne more nadomestiti zobnega aparata pri preurejanju položaja zob

Omeniti je treba tudi to, da implantat ni edina možnost niti za nadomeščanje manjkajočih oziroma izgubljenih zob. Vsekakor ponuja v tem primeru odlično rešitev, a izbiramo lahko tudi med alternativami. Tu imamo tako imenovano klasično zdravljenje, uporabljajo se zobni mostički in druge rešitve za namestitev protetičnih nadomestkov na mesto, kjer nam manjka zob. 

Ponudba zobozdravnikov je izredno pestra, kar pomeni, da bomo lahko našli več rešitev za naše probleme. To je seveda odlična novica za tiste, ki si želijo povrniti brezhibne zobe, sploh če bi radi dosegli nadstandard oskrbe ter zagotovili odličen rezultat zdravljenja.

Ali implantat uvrščamo med nadstandardne rešitve?

Pogosto se pri iskanju zobozdravniških rešitev omenja nadstandard, ki pa ni nujno vezan zgolj na izdelke, ki se uporabljajo. Gre za celovit pristop in oskrbo. Tako se lahko implantat uporablja tudi za kakšne osnovne postopke, ni nujno, da je le za napredne posege, za katere bi morali veliko plačevati.

Nadstandard povezujemo z izbirnimi posegi in izdelki, ki jih najdemo v različnih kakovostnih razredih. Tako se recimo lahko odločimo za nevidni zobni aparat Invisalign, ki je priljubljena izbira za odrasle. Omogoča prilagoditev položaja zob v ustni votlini, ne da bi morali nositi neroden fiksni ali snemni zobni aparat. 

Takšni aparati so izredno priljubljeni, saj imajo kopico posebnih prednosti, med temi gotovo izstopa ta, da je Invisalign pri uporabi praktično neviden, hkrati pa zelo učinkovit. Vsekakor gre za nadstandard – vedno obstajajo tudi druge, pogosto cenejše, enostavnejše in hitrejše rešitve, lahko pa se odločimo za boljši aparat, ki nam prinaša boljšo izkušnjo.

Pri protetičnih posegih je lahko podobno. Vsak primer ima svoje posebnosti, zato ne moremo vedno trditi, da je implantat nadstandard. Vsadki niso vedno kar prva izbira, včasih se zanje odločamo bolj na podlagi svojih želja, a dejansko gre lahko tudi za najbolj smiseln način zdravljenja oziroma nadomeščanja manjkajočih zob. Zato je pametno imeti dobrega zobozdravnika, ki nam lahko predstavi možne rešitve in priporoči pravo izbiro.

Prej kot implantat se opravlja preventiva

Tudi zobozdravniki se bodo strinjali, da je za zaščito zob pomembnejša preventiva. Na ta način lahko ohranjamo brezhibno stanje zob, saj preprečimo mnoge vplive škodljivih faktorjev. To dosežemo z dobro ustno higieno, veliko pa pripomorejo tudi dodatne zobozdravniške storitve, kot je čiščenje zobnega kamna

Vsekakor imamo odlične pogoje za vzdrževanje čistih, zdravih in lepih zob, le nekaj truda bo treba vložiti v to. Ko vzpostavimo dobre navade, bomo lahko skozi leta uspešno kar sami skrbeli za svoje zobe. Zobozdravnika obiskujemo le občasno, ko je čas za osnovne preglede ali kakšna manjša zdravljenja.

Zobozdravnik lahko namesti implantat, že prej pa ga obiščemo za preventivo in čiščenje zob

S preventivo seveda ne moremo odpraviti tveganja za kakšne bolezni ali poškodbe, tako da je lahko implantat še vedno relevanten. Prav tako sami doma ne moremo opraviti prav vsega, ravno zato nam je pri zobozdravnikih na voljo čiščenje zobnega kamna in pester nabor preostalih storitev za vzdrževanje ustne higiene. 

A dejstvo je, da lahko s takšnim pristopom uspešno zmanjšamo tveganje za nastanek težav, ki bi zahtevale večje posege s strani zobozdravnika. Zelo verjetno je, da se bomo izognili tudi poškodbam in težavam, zaradi katerih se uporablja implantat za nadomeščanje manjkajočih zob.