Categories
Novice

Cena za izdelovanje spletnih strani

Uspeh pri spletnem poslovanju je v veliki meri povezan z višino investicije, ki jo določimo za ta namen. Mnogi podjetniki gledajo na spletno stran kot na strošek, kar pomeni, da bomo želeli privarčevati. Odločajo se za cenovno ugodne ponudbe, ki so na prvi pogled lahko atraktivne, a na dolgi rok ne morejo izpolniti pričakovanj, ki jih ima resno podjetje pri poslovanju preko spleta. Tu so veliko bolj priporočljive tiste rešitve, ki sicer zahtevajo nekoliko večjo investicijo, a nudijo bistveno boljši izkoristek vloženega denarja. Tudi za izdelovanje spletnih strani velja, da je cena sorazmerno povezana s kvaliteto, torej se splača pripraviti nekaj več denarja za ta namen.

Strošek torej razumemo kot investicijo, ki ima zelo neposreden vpliv na to, kaj lahko od spletnega poslovanja pričakujemo. Tu bomo našli celo vrsto možnih rešitev po različnih cenah – raje se osredotočimo na druge kriterije, ki dejansko odločajo o tem, kakšna bo kvaliteta spletne strani, ne pa le o tem, koliko bomo privarčevali. Le tako nam lahko izdelovanje spletnih strani ponudi pravi rezultat in dolgoročni uspeh pri poslovanju na spletu.

Kakšne stroške ima izdelovanje spletnih strani?

Podjetniki, ki se na spletne strani ne spoznajo dobro, morda tudi nimajo prave predstave o tem, koliko takšne storitve stanejo in kaj vse je treba plačati. Zato moramo biti precej pozorni na to, kaj nam nudijo spletne agencije, ki se ukvarjajo s temi storitvami.

Izdelovanje spletnih strani zahteva dober načrt in ustrezno investicijo

Nekateri paketi so povsem celoviti in imajo določeno ceno za vse. To sicer ni vedno možno, saj se izdelovanje spletnih strani močno prilagaja vsaki posamezni stranki, pripravljajo se specifične rešitve in spletna stran je v končni fazi unikatna. A vseeno se lahko postavijo določeni cenovni okviri, pri katerih je tudi navedeno, kaj vse vključujejo.

Ne pozabimo, da ni vse odvisno od spletne agencije, ki skrbi za izdelavo strani. Prav tako bo cena spletne strani vključevala nekatere dodatne stroške, ki so sicer včasih vključeni v ponudbo, ni pa to nujno. To so recimo stroški registracije domene in zakupa spletnega gostovanja. Na srečo so to minimalni stroški, sploh v primerjavi s tem, koliko stane spletna stran pri sami izdelavi. Za domeno in gostovanje bo treba plačevati nekaj deset evrov na leto, kar je zanemarljiv strošek za resno podjetje.

Več stroškov prinaša samo izdelovanje spletnih strani. Tu je treba plačati zahtevno delo in napredne rešitve, ki se pripravljajo tudi za razmeroma preproste spletne strani. Cena je neposredno povezana z zahtevnostjo izvedbe, tako da težko postavimo točne cenovne okvire. Včasih je lahko povsem prepričljiva že osnovna spletna predstavitev za 500 evrov, za bolj intenzivno poslovanje preko spleta pa morda ne bo dovolj niti napredna spletna trgovina za 5000 evrov.

Izdelovanje spletnih strani pokriva širok cenovni spekter

Ravno zato, ker se rešitve na tem področju pripravljajo za različne vrste strank s svojimi željami in potrebami, je zelo težko določiti točno ceno, ki jo lahko pričakujemo. V praksi izdelovanje spletnih strani pokriva izredno širok cenovni spekter. 

Načeloma je pametno, da se izogibamo najcenejšim ponudnikom. Nenazadnje lahko dobimo spletno stran tudi zastonj, vsak lahko namesti brezplačno spletno predlogo in pripravi svojo vsebino, ponekod dobimo tudi ponudbe za brezplačno spletno gostovanje. A za resno poslovanje takšno izdelovanje spletnih strani seveda ne pride v poštev. Minimalni stroški za osnovno spletno predstavitev znašajo vsaj kakšnih 500 evrov, verjetno še več, če dejansko pričakujemo celovito obravnavo pri strokovnjakih, ne le gole spletne strani.

Izdelovanje spletnih strani je posebej drago pri kompleksnih spletnih trgovinah

Na drugi strani spektra cena praktično ni omejena. Kompleksne spletne trgovine s tisoči izdelkov in z masovnim prometom zahtevajo napredne rešitve, višji bodo tudi stroški gostovanja in vzdrževanja. Prav tako imajo spletne strani lahko napredne funkcionalnosti, ki jih je treba pripraviti po meri. To je recimo procesiranje plačil, upravljanje uporabniških računov, različne variante prikaza izdelkov … Tu nam izdelovanje spletnih strani ponuja veliko fleksibilnosti, pripravimo lahko poljubne rešitve, a s temi so povezani tudi višji stroški. Vsekakor bomo za resno spletno stran pripravili investicijo s štirimestno številko, za spletne trgovine bo treba morda dodati še kakšno ničlo.

Izdelovanje spletnih strani ima tudi dolgoročne stroške

Osredotočamo se predvsem na stroške, ki izvirajo iz same izdelave spletišča. Ravno to namreč vključuje navedena cena spletne strani, medtem ko se dolgoročni stroški običajno ne oglašujejo. Seveda pa je to odvisno od ponudbe izbrane spletne agencije, ni nujno, da bodo za vse skrbeli strokovnjaki.

Kaj bo treba plačevati na dolgi rok? Obračunavajo se stroški domene in gostovanja, to običajno plačujemo letno, lahko tudi za več let vnaprej. Prav tako zahteva izdelovanje spletnih strani na dolgi rok nekaj vzdrževanja, osveževanje vsebine, preurejanje grafične podobe in funkcij, seveda tudi nadgradnjo sistemov, ki se stalno razvijajo. 

Omenimo še nekatera druga prizadevanja za uspešno spletno poslovanje, pri katerih nastajajo znatni stroški. To je recimo spletna optimizacija, ki nam zagotavlja stalen promet na spletni strani, podobno funkcijo ima spletno oglaševanje. Tudi to so investicije, ki imajo lahko dober izkoristek, zato ni pametno pretirano varčevati.